Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Αλέξης Κούγιας: "Έτοιμη για το άλμα"

Αλέξης Κούγιας: "Έτοιμη για το άλμα"

Αξιολόγηση χρηστών: ONONONONON / 2
Φτωχό Αριστο 
Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος 2009

kougias_synenteyxiΌποιος περιμένει να διαβάσει πρόλογο για τον Αλέξη Κούγια μάλλον δεν ξέρει για ποιον άνθρωπο μιλάμε ή ζει εκτός ελληνικής πραγματικότητας.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, με άποψη, πολυπράγμων, εκτός από τη δικηγορία έχει ασχοληθεί με την πολιτική και τον αθλητισμό, διακρίνεται για την κοινωνικότητά του αλλά και για τις κόντρες του, αφού δείχνει άνθρωπος που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του.

Για να δούμε τι έχει να μας πει…

Ο τελευταίος χρόνος σάς βρίσκει στην Πάτρα. Έχετε ζήσει σε αρκετές πόλεις όπως η Κομοτηνή, η Κόρινθος, η Θεσσαλονίκη κ.ά. Έχετε εντοπίσει διαφορές;
Αλέξης Κούγιας: Αθλητικά και επαγγελματικά έχω δραστηριοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Μέχρι και την Ορεστιάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει ενδιαφέρον ποδοσφαιρικά. Επί σειρά ετών ήμουν αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, επί Πέτρου Θεοδωρίδη. Χάσαμε το πρωτάθλημα επειδή δεν νικήσαμε τον Παναθηναϊκό από ένα λάθος που έκανε αδερφικός μου φίλος. Την Πάτρα την έχω λατρέψει. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με τον κόσμο.

Δεν συμφωνείτε, δηλαδή, με την άποψη ότι οι Πατρινοί είναι δύσκολοι άνθρωποι;
AΛ. K.: Είναι ωραίοι άνθρωποι. Ήμουν δέκτης σκληρών κριτικών και πολλοί φίλοι μου μού έλεγαν “έκανες λάθος που ανακατεύτηκες με την Παναχαϊκή, θα το μετανιώσεις”. Μου αρέσουν οι Πατρινοί. Κολλάνε στην ιδιοσυγκρασία μου. Είναι έξυπνοι.

Ωραίοι και έξυπνοι. Πού οφείλεται αυτό;
AΛ. Κ.: Είναι άνθρωποι πολιτικοποιημένοι με ιδιαίτερη πολιτισμική κουλτούρα. Η επαφή τους με τους Ενετούς ήταν καταλυτική, καθώς δεν τους έμειναν κατάλοιπα από την Τουρκοκρατία. Έχω αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους εδώ. Έχω δεθεί με τον κοινωνικό ιστό της πόλης. Το μόνο που προσδοκώ είναι ψυχική ικανοποίηση και να είστε σίγουροι πως θα εισπράξουν περισσότερα από εμένα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων;
ΑΛ. Κ.: Εγώ ξέρω πως υπάρχουν δύο κοινωνικές ομάδες. Οι αήττητοι της εκκλησίας και οι αήττητοι της βλακείας!

Θα μένατε στην Πάτρα;
ΑΛ. Κ.:
Το μέλλον του ελεύθερου χρόνου μου είναι ταυτισμένο με την Πάτρα. Είναι η ωραιότερη ελληνική πόλη για να ζήσεις. Ο Θεός και η τύχη έχουν βοηθήσει όλους αυτούς που μένουν εδώ. Θα σου αποκαλύψω πως είμαι στα πρόθυρα να αγοράσω σπίτι. Έχω κινήσει τις διαδικασίες. Είναι μια όμορφη κοινωνία. Ποτέ δεν φαντάστηκα πως θα ήμουν επικεφαλής και κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου της Παναχαϊκής, της σημαίας της πόλης. Είναι τιμή μου που έχω διατελέσει πρόεδρος των δύο μεγαλύτερων επαρχιακών ομάδων. Της Παναχαϊκής και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Γιατί η Παναχαϊκή τα τελευταία χρόνια δεν είχε απήχηση στην κοινωνία της Πάτρας;
ΑΛ. Κ.:
Γιατί τα τελευταία χρόνια αυτή η ομάδα δεν είχε «αγγίξει» τους Πατρινούς. Τώρα, ήδη μπήκε στην κοινωνία της Πάτρας. Από το παιχνίδι με τη Ρόδο, όταν και μαζεύτηκαν 13.000 άνθρωποι. Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε 10 μέρες έχετε συναντηθεί με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της Πάτρας. Πολιτικούς και επιχειρηματίες. Ποιο είναι το σκεπτικό της κίνησης; Βρίσκετε ανταπόκριση;
ΑΛ. Κ.:
Μέχρι τώρα όλοι οι ισχυροί άνθρωποι της πόλης αρνούνταν να συναντήσουν τον εκπρόσωπο της Παναχαϊκής. Οι συναντήσεις γίνονται πλέον χάρη στο ειδικό βάρος που έχει ο πρόεδρος. Ο κ. Αντζουλάτος, για παράδειγμα, έχει χρόνια να έρθει σε παιχνίδι της Παναχαϊκής, αλλά πλέον θα τον δείτε στις κερκίδες. Η παρουσία του νομάρχη στην «πρώτη» είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός. Η ταύτιση του Δήμου με την Παναχαϊκή είναι γεγονός. Όλοι είναι κοντά μας και θα μας βοηθήσουν.

Ο κόσμος έχει αντοχές ή φτάνει στα όριά του;
ΑΛ. Κ.:
Έχει, και στο λέω γιατί μιλάω με πολύ κόσμο. Από αυτούς που πηγαίνουν σε ένα μικρό καφενεδάκι μέχρι αυτούς που πηγαίνουν στο μουσείο.

Το μότο σας για την Παναχαϊκή;
ΑΛ. Κ.:
«Ένας νομός, μία πόλη, μία ομάδα». Θα κάνουμε και σχετικό διαφημιστικό. Καθημερινά συναντάω ετερόκλητα πρόσωπα και θα σου πω αυτό που λέω σε όλους. Η Παναχαϊκή πρέπει να βρει την πολιτισμική της θέση.

Οι εκλογές θα αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα δρώμενα της πατρινής ομάδας;
ΑΛ. Κ.:
Αυτές οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν κανέναν και τίποτα. Οι εκλογές έχασαν τη μαγεία τους. Κάποτε ήταν ένα πολιτικό πανηγύρι. Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η κατασκευή πολιτικών-κασέτα κι όχι αυθεντικών έχουν στρέψει τον κόσμο κατά της πολιτικής.

Ανήκετε σε κάποιον πολιτικό χώρο;
ΑΛ. Κ.:
Κάποιοι με έχουν ταυτίσει με ακροδεξιά κινήματα, ενώ λίγοι ξέρουν τη βαθιά αριστερή μου προέλευση. Η γιαγιά μου βρέθηκε στα ξερονήσια και ο πατέρας μου με το κόμμα της ΕΔΑ, προγενέστερο του ΚΚΕ, έπαιρνε 67% στην Πετρούπολη. Να φανταστείς ότι πρωτόπαιξα μπάλα στην ομάδα Νεολαίας Λαμπράκη το 1964. Επίσης, εξετάστηκα ως μάρτυρας υπεράσπισης του Τσελέντη στη δίκη της 17 Νοέμβρη. Την επόμενη μέρα η Αμερικανική Πρεσβεία έβγαλε το όνομά μου από τη λίστα των προτεινόμενων δικηγόρων να αναλάβουν υποθέσεις Αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα. Η Αυστραλιανή Πρεσβεία, ωστόσο, μου ανέθεσε υπεράσπιση υπόθεσης. Έχω αριστερές καταβολές.

Θα σας δούμε ποτέ στον πολιτικό στίβο;
ΑΛ. Κ.:
Έχω ασχοληθεί με την πολιτική. Ήμουν 20 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στη Γλυφάδα και την Πετρούπολη, δήμους με τους μικρότερους μέσους όρους ηλικίας στην Αθήνα. Αυτό με καλύπτει. Είχα στο παρελθόν προτάσεις από τον Καραμανλή και τον Σημίτη, αλλά αρνήθηκα ευγενικά.
Ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου για το ασυμβίβαστο δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά με την πολιτική. Αυτός ο νόμος χτύπησε τις πιο φτωχές οικονομικά οικογένειες. Είδα κάποιες κωμικές προσωπικότητες που έγιναν βουλευτές. Κάποια πράγματα με αποτρέπουν να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική.

Έχετε πει αυτό που λέει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: «Να ήμουν για μία μέρα πρωθυπουργός»;
ΑΛ. Κ.
: Όλοι μας το έχουμε πει, γιατί όλοι έχουμε βρεθεί μπροστά στη γραφειοκρατική βλακεία.

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει το σκηνικό στο ποδόσφαιρο;
AΛ. Κ:
Δεν το γνωρίζω, δεν το νομίζω και δεν το εύχομαι. Η ΕΠΟ έχει μία διοίκηση 4ετίας και θα πρέπει να στηριχθεί. Στη διαιτησία έγινε ξεκαθάρισμα. Εύχομαι να υπάρχει ταύτιση απόψεων με τον κ. Πιλάβιο. Πρόκειται για έναν αξιόλογο άνθρωπο με διάθεση να προσφέρει.

Έχετε θητεύσει και σε θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου. Ποια είναι η άποψή σας για τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και τη λήψη αποφάσεων;
ΑΛ. Κ.:
Μέχρι τώρα ήταν τραγικός ο τρόπος επιλογής κάποιων ανθρώπων για συγκεκριμένες θέσεις, αλλά το ίδιο τραγικοί ήταν και αυτοί που επελέγησαν.
Πριν κάποια χρόνια ήταν η 20ετία του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Ήδη βαδίζουμε στα 12 χρόνια του Σωκράτη Κόκκαλη. Χαρισματικά πρόσωπα και οι δύο, μόνο που είδαν το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως βλέπουν μία από τις επιχειρήσεις τους, όχι ως ένα ελληνικό αγαθό. Έτσι, έκαναν τους φιλάθλους δυστυχισμένους και κυρίως τους οπαδούς των ομάδων τους.

Προβλέπετε ένα μις ματς Παναχαϊκής - Κορίνθου με παρτενέρ τον Ασπρόπυργο; Εκεί γύρω θα παιχτεί η άνοδος;
ΑΛ. Κ.:
Όχι. Δεν νομίζω. Η ποιότητα του ρόστερ της Παναχαϊκής είναι τέτοια που στην πορεία θα φανεί η διαφορά της. Άλλο να έχεις μία καλή 11άδα κι άλλο 25 ισάξιους παίκτες. Άλλο να παίζεις στην Αγυιά κι άλλο στις αθηναϊκές γειτονιές. Το πρωτάθλημα έχει πολλές καλές ομάδες, αλλά η Παναχαϊκή είναι έτοιμη να τις αφήσει πίσω.

Όλοι μιλάνε για ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα, από το οποίο θέλουν να ξεφύγουν, ωστόσο κανείς δεν κάνει κάτι για την αναβάθμισή του. Γιατί;
ΑΛ. Κ.:
Κάνουμε τα πάντα, αλλά δεν βρίσκουμε σύμμαχο. Οι παράγοντες δεν δίνουν χρήματα για να αγοράσουν παίκτες, να φτιάξουν γήπεδο, για υποτροφίες, όπως κάνουμε εμείς.

Δεν έχετε απογοητευτεί από το ότι οι προσπάθειές σας δεν έχουν αποτέλεσμα;
ΑΛ. Κ.:
Όχι, φυσικά και δεν απογοητεύομαι. Είναι θέμα αυτοσεβασμού. Απλώς, κάποιες φορές αργεί να έρθει το αποτέλεσμα. Τα έλεγα για το παραδικαστικό κύκλωμα και την Παράγκα και ύστερα από καιρό βγήκαν όλα στη φόρα. Να ξέρεις πως η μεγάλη αποκάλυψη από τις μυστικές υπηρεσίες τους επόμενους μήνες θα είναι το παράνομο στοίχημα.

Γιατί στο ποδόσφαιρο βρίσκουν πεδίο δράσης ομάδες-φωτοβολίδες και άνθρωποι-κομήτες;
ΑΛ. Κ.:
Γιατί το ποδόσφαιρο τους δίνει κοινωνική αναγνωσιμότητα. Ειδικά αν κάποιος είναι ανήθικος, μπορεί και επιβιώνει χρησιμοποιώντας μεθόδους που καλλιεργούνται στο ποδόσφαιρο. Έλεγα πριν για το παράνομο στοίχημα. Βλέπουμε άλλα σκορ στο α’ μέρος και άλλα στην επανάληψη. Εμείς μιλήσαμε με ονοματεπώνυμο, όποιος θέλει ας ακούσει.

Νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά φέτος που η ομάδα θεωρείται δημιούργημά σας;
ΑΛ. Κ.:
Είναι αλήθεια. Όχι μόνο εγώ, και οι φορείς της πόλης νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά. Αυτό το καταλαβαίνω και από τη συναναστροφή μου με τους οργανωμένους και τους θεσμικούς παράγοντες. Αρκεί μία βόλτα στην πόλη για να καταλάβετε τη σχέση μου με τους φίλους της Παναχαϊκής.

Αν δεν ήσασταν δικηγόρος ή ποδοσφαιριστής, πού αλλού νομίζετε ότι θα φθάνατε σε υψηλό επίπεδο;
ΑΛ. Κ.:
Ως φιλόλογος. Είμαι δημιούργημα ενός εξαιρετικού φιλόλογου, του Μοσχοκλαΐδη, ο οποίος ζει στην Άμφισσα. Προσπαθώ να τον βρω, αλλά είναι αδύνατο. Και να φανταστείς, έχω σπίτι εκεί κοντά.

Πόσο συχνά ρισκάρετε;
ΑΛ. K.:
Πολύ σπάνια. Είμαι συντηρητικός. Πριν από κάποια χρόνια παντρεύτηκα μία γυναίκα πολύ μικρότερή μου κι είχαμε ένα ευτυχέστατο αποτέλεσμα. Τα παιδιά μας. Εγώ βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο.

Έχετε κάνει ποτέ ηθελημένα λάθος, γι’ αυτό που λέμε «για το καλό όλων»;
ΑΛ. Κ.:
Ηθελημένα όχι. Έχω κάνει πολλά λάθη, για πολλά πράγματα. Άμα δεν έκανα λάθη δεν θα κατάφερνα τίποτα. Στη διαδρομή μου έχω κάνει πρωτοφανή πράγματα. Αν δει κάποιος το σπίτι μου και τη σημερινή μου κατάσταση θα καταλάβει πως έχω δουλέψει πολύ για να τα κατακτήσω όλα αυτά.

Θυμάστε κάτι που κάνατε και θεωρείται εκτός της ανθρώπινης λογικής;
ΑΛ. Κ.:
Ναι. Το 1988, στις 13 Οκτωβρίου, όταν είχα 13 δίκες. Να ξέρεις πως όποιος δικηγόρος λέει «κέρδισα τη δίκη» δεν είναι καλός δικηγόρος. Ένας δικηγόρος δεν κερδίζει καμία δίκη. Οι δικηγόροι απλώς βοηθούν. Το δικαστήριο εκδίδει την απόφαση.

Στο Google το όνομά σας δίνει 27.500 αποτελέσματα. Πώς μπορείτε και κοντρολάρετε τόση δημοσιότητα;
ΑΛ. Κ.:
Μου το έχουν πει κι άλλοι, αλλά δεν μπαίνω ποτέ στο internet. Προφανώς, η τόση δημοσιότητα είναι απόρροια της συμπεριφορά μου και της πορείας μου, που είναι μαραθώνιος. Έχω και μέλλον. Τη δημοσιότητα μπορώ να την κοντρολάρω.

Από πού αντλείτε τόση ενέργεια;
ΑΛ. Κ.:
Από το καλό γονίδιο των γονιών μου, προφανώς. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Αν καταρρεύσει δεν είσαι το ίδιο ευτυχισμένος.

Σε ό,τι αφορά στην ενασχόλησή σας με την Παναχαϊκή, υπάρχει κάτι που να συγκαταλέγεται στα άμεσα σχέδιά σας;
AΛ. Κ.:
Θα ασχοληθώ και με την Ερασιτεχνική Παναχαϊκή. Δεν μπορούν να αποφασίζουν 60 άνθρωποι για το μέλλον της ομάδας.

Αν δεν κάνω λάθος, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, κάτι που εξυπηρετεί κάθε φορά τα σχέδια της νυν διοίκησης.
ΑΛ. Κ.:
Είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Θεωρώ πως με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να εγγραφούν νέα μέλη και να ψηφίζουν. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στον Ερασιτέχνη.

Έχετε αλλάξει κάτι στην κοσμοθεωρία σας;
AΛ. Κ.:
Είμαι πλέον κατά της αντιπαράθεσης και είμαι υπέρ της σύνθεσης.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

| More

kefalonia-booking.gr andriopoulos

Σύνδεση Χρήστη

Δημοσκοπήσεις

Επιθυμείτε την συγχώνευση Αστέρα Τρίπολης με την Παναχαίκή?

Αποτελέσματα

Event Calendar

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
05 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν 01 02
06 03 04 05 06 07 08 09
07 10 11 12 13 14 15 16
08 17 18 19 20 21 22 23
09 24 25 26 27 28 29 Μάρ
Προσεχή γεγονότα:

Δεν υπάρχουν προσεχείς γεγονοτα.

Σαν σήμερα...

1575 μ.Χ:  Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη του νεομάρτυρα Ιωάννη Κάλφα.

1821 μ.Χ:  Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες ορκίζονται τον όρκο της Ελευθερίας.

1822 μ.Χ:  Αγωνιστές επιτίθενται κατά πολυαρίθμων τουρκικών δυνάμεων στην Χαλανδρίτσα Πατρών.

Online χρήστες

Έχουμε 37 επισκέπτες σε σύνδεση