Αρχική arrow Συνεντεύξεις arrow Νόρα Δράκου: «Το νερό είναι η ζωή μου»

Νόρα Δράκου: «Το νερό είναι η ζωή μου»

Αξιολόγηση χρηστών: ONONONONOFF / 6
Φτωχό Αριστο 
Κυριακή, 20 Σεπτέμβριος 2009

nora_drakou_synH  Θεοδώρα -Νόρα-Δράκου είναι μόλις 17 ετών και από τα 14 άρχισε να απασχολεί το Πανελλήνιο. Βλέπετε το ταλέντο της στην κολύμβηση δεν μπορεί να το κρύψει. Και να θέλει δηλαδή. «Σβήνει» τους αντιπάλους και αρκετές φορές στον τερματισμό όταν σηκώνει το κεφάλι από το νερό οι άλλες αθλήτριες είναι ακόμα στην προσπάθεια τερματισμού.

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη με αποκορύφωμα τη 2η θέση στα 4Χ100 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων στο Βελιγράδι. Όχι μακριά, το 2008. Άλλωστε φέτος, κατέκτησε την ίδια θέση στα 100 ελεύθερο με πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων, στους Μεσογειακούς αγώνες ανδρών γυναικών στην Πεσκάρα.

Όπως εξηγεί στο βιογραφικό της «ξεκίνησα την κολύμβηση 3 χρονών μετά από πίεση των γονιών μου. Στην αρχή σε ήρεμους ρυθμούς μόνο για την γοητεία του αθλητισμού και για να διοχετεύσω την ενέργεια μου», δείχνοντας ένα κορίτσι που έχει την ωριμότητα παρά το νεαρό της ηλικίας της. Απολαύστε την.

Όταν βλέπεις τη θάλασσα τι εικόνες σού έρχονται στο μυαλό;
Νόρα Δράκου: Αισθάνομαι όπως όλος ο κόσμος. Με πιάνει μια γλυκιά μελαγχολία. Σκέφτομαι αυτά που έχω κάνει, πού έχω φθάσει, νιώθω ρίγη συγκίνησης από χαρά κυρίως, και κάνω αναδρομή στο παρελθόν.

Η κολύμβηση πώς μπήκε στη ζωή σου;
Ν.Δ.: Με παρότρυνση των γονιών μου, όταν ήμουν 3-4 ετών. Ήμουν υπερκινητική ως παιδί και ήθελαν να μου βρουν διέξοδο ώστε να διοχετεύω την ενέργειά μου. Νομίζω ότι ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αν και κόλλησα. Οι περισσότεροι από την οικογένειά μου είχαν επαφή με την κολύμβηση και δεν ήταν δύσκολο να εγκλιματιστώ.

Είναι ένα άθλημα για λίγους. Ό,τι και να κάνεις, η προβολή σου είναι συγκεκριμένη. Δεν σε ενοχλεί;
Ν.Δ.: Όχι ιδιαίτερα. Άλλωστε, δεν διάλεξα την κολύμβηση για προβολή. Δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Πρόκειται για ένα άθλημα που τώρα αρχίζει να ανεβαίνει στην Ελλάδα. Δεν με πειράζει αν δεν έχω την ανάλογη προβολή.

Θα μπορούσες, ωστόσο, να διαλέξεις ένα άθλημα που έχει μεγαλύτερη απήχηση.
Ν.Δ.:
Φυσικά, αλλά όπως είπα δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Τώρα είναι αργά, αλλά δεν με ενοχλεί. Θα μπορούσα να ασχοληθώ με το τένις, το οποίο έχει και προβολή και χρήματα. Κάποια πράγματα είναι αυτό που λέμε «όπως θα σου κάτσουν».

Με ποιο άλλο άθλημα θα μπορούσες να ασχοληθείς;
N.Δ.: Σίγουρα με κάποιο ατομικό άθλημα. Στηρίζομαι στον εαυτό μου, παίρνω το βάρος της ευθύνης, δεν θέλω να εξαρτιέμαι από άλλους.

Δεν είναι λίγο εγωιστικό αυτό;
Ν.Δ.: Είναι και εγωιστικό. Από μικρή, όμως, έχω μάθει να είμαι μόνη μου. Με μάθανε να προσπαθώ και να μην χρειάζεται να στηριχθώ σε άλλους. Η ενασχόλησή μου με κάποιο ατομικό άθλημα έχει κάποιες προϋποθέσεις, όπως το να σέβεσαι τον εαυτό σου και να είσαι εγωιστής για να τα καταφέρεις.

Προφανώς, διδάχτηκες την αξία της ανεξαρτησίας μέσα από την οικογένειά σου.
Ν.Δ.: Με βοήθησαν να καταλάβω πως κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνω μόνη μου. Είναι δύσκολο να εμπιστευτείς ανθρώπους και κυρίως να στηριχθείς πάνω τους. Για ποιο λόγο να κατηγορείς τον άλλον για κάτι που φέρεις κι εσύ ευθύνη;

Με πατέρα σκιτσογράφο πώς και δεν… κόλλησες με κάτι αντίστοιχο;
Ν.Δ.: Μικρή ζωγράφιζα. Η αλήθεια είναι ότι πιάνει το χέρι μου. Έφτιαχνα κάτι, έλεγα στον πατέρα μου να το ολοκληρώσει και αυτός δεν το έκανε. Υπήρξαν αντίστοιχες παραστάσεις από τις οποίες διδάχτηκα πως δεν πρέπει να αφήνω καμία δουλειά στη μέση.

Το ότι θες να είσαι ανεξάρτητη σημαίνει πως σου αρέσει η μοναξιά;
Ν.Δ.: Όχι. Η μοναχική ζωή δεν μου αρέσει. Δεν μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς φίλους. Κάποιες φορές, όταν το έχω ανάγκη, είμαι λίγο απόμακρη. Μοναχική δεν είμαι. Θέλω κόσμο γύρω μου.

Λένε πως οι πρωταθλητές στον αθλητισμό είναι πρωταθλητές και στη ζωή. Ισχύει αυτό με τη λογική ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το χόμπι τους να είναι πιο υπεύθυνα;

Ν.Δ.: Ναι, αυτά είναι αλληλένδετα. Το έχω διαπιστώσει αρκετές φορές. Το πείσμα που μου βγαίνει στο κολύμπι μού βγαίνει και στη ζωή. Είμαι πιο ώριμη και παίρνω πρωτοβουλίες.

Παίρνεις πρωτοβουλίες και όσον αφορά στις προσωπικές σου σχέσεις;
Ν.Δ.: Όχι, είμαι παραδοσιακή, όπως όλες οι γυναίκες.

Το φορτωμένο πρόγραμμά σου έχει επηρεάσει τις σχέσεις σου, την προσωπική σου ζωή, την επαφή σου με τον κόσμο;
Ν.Δ.: Ναι, είναι αλήθεια ότι με έχει επηρεάσει. Τους φίλους μου, ας πούμε, δεν τους βλέπω όσο θα ήθελα. Έχω βαρύ πρόγραμμα, προπονήσεις, αισθάνομαι κουρασμένη στο τέλος της ημέρας. Αφού το έχω επιλέξει, όμως, θα τα καταφέρω.

Δεν σε πιάνει το παράπονο που δεν έχεις ελεύθερο χρόνο, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας σου;
Ν.Δ.: Δεν έχω παράπονο. Συνήθως, το συζητάω με φίλες. Δεν με έχει κουράσει το κολύμπι. Αργότερα μπορεί να έρθει και το παράπονο.

Πόσο καιρό θα σε βλέπουμε στις πισίνες;
Ν.Δ.: Δεν ξέρω αν θα φθάσω μέχρι τα 25. Τώρα μου αρέσει. Δίνω το 100%, το κολύμπι είναι η ζωή μου!

Τι στόχους μπορεί να έχει ένα κορίτσι που έχει εξασφαλισμένο μέλλον και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση;
Ν.Δ.: Δεν πρέπει να σταματάς να έχεις στόχους. Άσχετα αν είχα κάποιες επιτυχίες στη ζωή μου, λόγω της ενασχόλησής μου με την κολύμβηση κι έχω εξασφαλίσει το επαγγελματικό μου μέλλον. Θέλω να εξελιχθώ στη ζωή μου.

Τι δεν σου αρέσει στον άλλον;
Ν.Δ.: Για να συναναστραφώ με κάποιον θα πρέπει να έχει ενδιαφέροντα και να είναι δημιουργικός. Είμαι ελεύθερο πνεύμα, ζωηρή. Δεν θέλω να κάθομαι σε έναν καναπέ. Ο ωχαδερφισμός με ενοχλεί. Με εκνευρίζει. Όπως σου είπα, είμαι ζωηρή, δεν μπορώ τους βαρετούς. Φυσικά δεν ακυρώνω άτομα. Απλώς δεν κάνω παρέα μαζί τους.

Έχεις φανταστεί τη ζωή σου ύστερα από 10 χρόνια;
N.Δ.: Θα είμαι ικανοποιημένη με μία καλή δουλειά και αντίστοιχο μισθό. Οι γονείς μας έχουν μοχθήσει να μεγαλώσουν εμένα και τον αδερφό μου. Βλέπω τι τραβάνε. Α, θέλω κι ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Μπορεί κάποιος Έλληνας να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
Ν.Δ.: Όχι. Κανένας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να… χαμηλώσουν πολύ οι άλλοι. Δεν μπορούμε να εξελιχθούμε τόσο πολύ και να φθάσουμε στο επίπεδο κάποιων άλλων χωρών.

Γιατί;
Ν.Δ.: Αυτό που λένε όλοι. Καταντάει κουραστικό, αλλά είναι η μόνη αλήθεια. Δεν ενδιαφέρει την πολιτεία να έχει επιτυχίες η Ελλάδα. Όταν τα παιδιά στο σχολείο έχουν τόσο βαρύ πρόγραμμα, δεν τους μένει χρόνος να κάνουν πρωταθλητισμό. Πρέπει να θυσιάσουν πολλά πράγματα.

Τι εννοείς;
Ν.Δ.: Όλα τα παιδιά διαβάζουν για τις Πανελλήνιες. Η πολιτεία δεν προωθεί τα παιδιά να κάνουν πρωταθλητισμό, δεν τους δίνει κίνητρα να φέρουν διακρίσεις.

Δηλαδή, θα έπρεπε να έχουν ειδική μεταχείριση;
Ν.Δ.: Όχι, δεν εννοώ αυτό. Όποιος διαβάζει θα πρέπει να βαθμολογείται ανάλογα. Στην Αμερική, για παράδειγμα, όλα τα σχολεία δίνουν υποτροφίες. Βγαίνουν αθλητές. Τα αθλήματα καλλιεργούνται μέσα από το σχολείο, ενώ παράλληλα δίνεται η ανάλογη παιδεία. Εδώ λένε να καταργήσουν τη γυμναστική. Όλο Ιστορία, Αρχαία και παρεμφερή μαθήματα.

Στην Αμερική ασχολούνται, αλλά έχουν και τα μέσα.
Ν.Δ.: Διάθεση να υπάρχει. Εννοείται πως δεν θα αποκτήσουμε την υποδομή των ΗΠΑ. Εκεί έχουν άλλη φιλοσοφία. Οι καθηγητές διαπιστώνουν από μικρή ηλικία πού έχουν κλίση τα παιδιά. Από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Στην κολύμβηση είναι πολύ μπροστά. Έχουν 30 κολυμβητήρια, δουλεύουν τις στροφές των κολυμβητών, κάνουν προβολές σε βίντεο, υπάρχουν εργαστήρια μέτρησης της αντοχής, της δύναμης. Έχουν ιατρικό εξοπλισμό, γυμναστήρια, δεκάδες μασέρ, κάθε καθηγητής-γυμναστής δουλεύει με ένα παιδί. Τα «πάντα όλα», που λέει και ο Αλέφαντος.

Τι επιπλέον μαθήματα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο;
Ν.Δ.: Το θέατρο, για παράδειγμα. Αν κάποιο παιδί έχει ταλέντο, γιατί θα πρέπει να περιμένει να τελειώσει το σχολείο ή να κάνει μαθήματα παράλληλα σε ιδιωτική σχολή; Στα ξένα σχολεία υπάρχουν οργανωμένες θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν παραστάσεις. Υπάρχει το μάθημα της θεατρολογίας ή κάτι σχετικό. Κάποια παιδιά έχουν ταλέντο στην υποκριτική. Άλλα στη μουσική. Τα μαθήματα πρέπει να γίνουν πιο διασκεδαστικά.

Νιώθεις τρακ ή είσαι σαν ρομπότ;
Ν.Δ.: Στον αγώνα παύεις να σκέφτεσαι. Το να κολυμπάς γρήγορα σου βγαίνει αυτόματα. Τρακ έχεις, δεν γίνεται αλλιώς. Ακόμα και σε ημερίδες έχω τρακ, αλλά το ελέγχω. Αν δεν έχω τρακ δεν θα είμαι σε εγρήγορση. Το μόνο που σκέφτομαι είναι να… φάω τον διπλανό μου. Ο εγωισμός πρέπει να αρχίσει να «δουλεύει».

Συνήθως, τα παιδιά στην εφηβεία πάσχουν από το σύνδρομο έλλειψης προγραμματισμού. Επειδή για να τα προλάβεις όλα προφανώς έχεις προγραμματισμό, υπάρχει κάποιο κόλπο ή είναι θέμα χαρακτήρα;
Ν.Δ.: Αυτό που λες «προγραμματισμός» έρχεται αναγκαστικά. Δεν μπορείς να ξεφύγεις. Άμα ξεφύγω… χάνω την μπάλα. Δεν είμαι οργανωτική, αλλά η ζωή μου περιστρέφεται γύρω από ένα πρόγραμμα. Δεν γίνεται αλλιώς. Πρέπει να τα προλάβω όλα.

Κάποιος είναι δύσκολος να πειστεί για το μεγαλείο της κολύμβησης. Εσύ τι αντιπαραθέτεις;
Ν.Δ.: Το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι ασχολούνται με την κολύμβηση. Θα δει κάποιος πραγματικά μεγάλους αθλητές να κάνουν ρεκόρ. Να κολυμπάνε τόσο γρήγορα σαν να πατάει κάποιος στο έδαφος και να κάνει γρήγορο τζόκινγκ. Το κολύμπι είναι ένα αρμονικό άθλημα που δεν έχει βία και προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Δεν βλέπεις εύκολα αθλητές να κλαίνε. Νιώθεις ως ένας θεατής που παρακολουθεί θεατρική παράσταση. Οι κόντρες είναι φοβερές.

Ποιον αθλητή λατρεύεις;
N.Δ.: Ε, φυσικά τον Μάικλ Φελπς. Όλοι γι’ αυτόν μιλούν.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

| More

kefalonia-booking.gr andriopoulos

Σύνδεση Χρήστη

Δημοσκοπήσεις

Επιθυμείτε την συγχώνευση Αστέρα Τρίπολης με την Παναχαίκή?

Αποτελέσματα

Event Calendar

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
05 Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν Ιαν 01 02
06 03 04 05 06 07 08 09
07 10 11 12 13 14 15 16
08 17 18 19 20 21 22 23
09 24 25 26 27 28 29 Μάρ
Προσεχή γεγονότα:

Δεν υπάρχουν προσεχείς γεγονοτα.

Σαν σήμερα...

1575 μ.Χ:  Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη του νεομάρτυρα Ιωάννη Κάλφα.

1821 μ.Χ:  Ο Αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Υψηλάντης, οι Αξιωματικοί και οι Στρατιώτες ορκίζονται τον όρκο της Ελευθερίας.

1822 μ.Χ:  Αγωνιστές επιτίθενται κατά πολυαρίθμων τουρκικών δυνάμεων στην Χαλανδρίτσα Πατρών.

Online χρήστες

Έχουμε 13 επισκέπτες σε σύνδεση